…και αγνοούν ή νοσταλγούν τον ναζισμό, ιδού μια διδακτική ιστορία θάρρους:

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένε Σέντλερ.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένε εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.

Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό, επειδή γνώριζε ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους Εβραίους. Η Ιρένε έβγαζε λαθραία βρέφη, τοποθετώντας τα στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή -για τα μεγαλύτερα παιδιά – σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της.

Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο. Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!

Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη. Συνελήφθη, όμως, και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια. Η Ιρένε κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ΄ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.

Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει, για να επανενώσει τις οικογένειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά τους, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.

Το 2007, η Ιρένε προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν επελέγη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος, για την εργασία του ως «οργανωτής κοινότητας» για το ACORΝ… και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης! Δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε ποιοι άλλοι το έχουν κερδίσει…

Εις μνήμην της Ιρένε Σέντλερ – 67 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και των θηριωδιών των ναζί, φροντίστε να μάθουν κι άλλοι αυτή την ιστορία. Μπορείτε να την προωθήσετε ηλεκτρονικά, παίρνοντάς την από την ιστοσελίδα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα ξεχάσει, γιατί υπάρχουν ακόμη λάτρεις των ναζί.

Ακόμα και στην Ελλάδα μας…

Την βρήκα στην Αμαρυσία και αναζήτησα περισσότερα στοιχεία για την Σέντλερ εδώ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s