Για όλα φταιν’ οι Έλληνες…

Posted: 8 Απριλίου, 2012 in Με πιάνουν οι ευαισθησίες μου, Πολιτική / Οικονομία, Πολιτική και Θρησκεία
Ετικέτες: ,

Την περασμένη εβδομάδα ο ΣΚΑΪ πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ μισής ώρας με τίτλο «Ξεχασμένα Βαλκάνια». Η πρώτη μου, έντονη, εντύπωση ήταν ότι η εκπομπή προσπαθούσε να εξωραΐσει την οθωμανική αυτοκρατορία – εντύπωση που είχα και για το προηγούμενο εγχείρημα των συντελεστών, το αμφιλεγόμενο 1821, που είε επίσης προβληθεί από τον ΣΚΑΪ.

Ψάχνοντας το ζήτημα λίγο καλύτερα, ανακάλυψα ότι το πόνημα αποτελούσε κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης καμπάνιας που συγχρηματοδοτούν το Ινστιτούτο Γκαίτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος είναι το έναυσμα και ο σκοπός της; Ιδού:

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια απειλείται σοβαρά. Επιπλέον, ιστορικοί θεωρούν ότι ο τρόπος χρήσης της ιστορίας επηρεάζει την συνύπαρξη εθνών και εθνοτήτων στην περιοχή.

Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με πέντε νέους διακκεριμένους φωτογράφους από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν. Οι φωτογραφίες αφορούν 50 μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία τους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδα, περίπατους σε μνημεία οθωμανικής περιόδου, και διαγωνισμό φωτογραφίας για παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες.

Χμ… Ώστε απειλείται η οθωμανική κληρονομιά στα Βαλκάνια…

Από το ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε ότι στο παρελθόν όλοι οι Βαλκάνιοι ζούσαν αρμονικά υπό τη σκέπη των Οθωμανών.

Κάτι όμως άλλαξε…

Για να δούμε λοιπόν ποια ήταν η θρυαλλίδα…

videos.php (κλικ στο video «Γέννηση των Εθνών – Κρατών»)

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η αγαστή συνύπαρξη των βαλκανικών λαών με τους Τούρκους διαταράχτηκε από μια ομάδα αιμοβόρων Ελλήνων. Για όλα φταιν’ οι Έλληνες…

Σημειωτέον ότι το ντοκιμαντέρ αναμένεται να προβληθεί σε σχολεία ανά τα Βαλκάνια, προφανώς σε μια απόπειρα αναστοχασμού της Ιστορίας.

Μπράβο, παιδιά, άξιοι των επιδοτήσεων!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s