Λες να μας διώξουν απ’ το ευρώ;

Posted: Νοέμβριος 5, 2011 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Πολιτική / Οικονομία, Στα αστεία και στα σοβαρά

Τάσος Αναστασίου στην Αυγή της Κυριακής

Έκθεση-σοκ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (iefimerida.gr)

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η δυσπιστία που υπάρχει για τη χώρα μας στην Ευρώπη έχει οδηγήσει την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τις επιπτώσεις που θα έφερνε στις οικονομίες της Ε.Έ. μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.

Σε μία απόρρητη έκθεση 50 σελίδων που συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» υπάρχουν τρία σενάρια:

* Στην έκθεση αναφέρεται πως συλλογικό δικαίωμα στην αποπομπή κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης μιας σχετικής επιχειρηματολογίας.
* Δεύτερο σενάριο είναι η αποβολή κράτους-μέλους από το ευρώ με απόφαση των υπόλοιπων χωρών-μελών. Ένα κράτος μπορεί να αποφασίσει μόνομερώς την αποχώρησή του από την Ευρωζώνη, η οποία συνεπάγεται και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η συμμετοχή σε όλα ή αποχώρηση από όλα» είναι το πνεύμα των αποφάσεων στην Ε.Ε.
* Τρίτο είναι η συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ. Εδώ πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία θα επέτρεπε σε μία χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η έκθεση εκτιμά ότι οι «γκρίζες ζώνες» της ίδιας της Συνθήκης αφήνουν κάποιο παράθυρο για να δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Λύκος λέει:

  Κανείς (από εμάς) δεν θα κερδίσει με αποχώρηση από το Ε. Όχι για το «όραμα της Ε.Ε» (το οποίο δεν σέβονται αυτοί που το φέρουν τώρα) αλλά επειδή θα εγκλωβιστούμε πίσω από τις εξελίξεις εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
  Ο αντίλογος θα έλεγε ας μη φοβόμαστε να είμαστε εμείς η γενιά που θα πληρώσει το τίμημα της ορθολογικής ανάπτυξης.Ας μη το μεταθέτουμε στην επόμενη ή μεθεπόμενη γενιά.
  Υπάρχει όμως μεσαίος δρόμος?..

  • Ο/Η ithaca12830 λέει:

   Καθώς φαίνεται η ευρωζώνη θα είναι σύντομα παρελθόν – βλέπε Ιταλία (3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) υπό την επιτήρηση του Δ.Ν.Τ. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε νέες συμμαχίες, μια μεσογειακή οικονομική ένωση με τα υπόλοιπα P.I.I.G.S. και λοιπές γεωργικές οικονομίες της γειτονιάς μας δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα. Και ήδη συζητιέται από κάποιους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s