Οργουελιανή κοινωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Posted: 26 Σεπτεμβρίου, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ανθρώπινα δικαιώματα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Με την Κάρτα του Πολίτη επιδιώκεται το πλήρες φακέλωμα των πολιτών. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.
Αγκαλιά με το μεγάλο αδελφό θα βρισκόμαστε μέχρι τα τέλη του 2011, όταν η νέα ταυτότητα θα αντικαταστήσει τη σημερινή αστυνομική, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα ταυτότητα, σε μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας, με την ονομασία «Κάρτα του Πολίτη», θα εκδίδεται από τη διεύθυνση διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και θα περιέχει ένα ενσωματωμένο ειδικό τσιπ με στοιχεία – πλήρη φακέλωμα του πολίτη που υποχρεωτικά θα τη χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη μία όψη θα υπάρχει η φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη ενώ στην άλλη όλα τα στοιχεία που είχε μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ακόμη τα ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικό αριθμό, ιατρικό φάκελο κ.τ.λ.
Αν και η δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου των υποδομών και προδιαγραφών βρίσκονται ακόμη «υπό διαβούλευση», οι πληροφορίες για τα στοιχεία που θα περιέχει η νέα -ψηφιακή- ταυτότητα αναφέρουν πως θα καταγράφονται: Η προσωπική φωτογραφία, τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο κατόχου), αριθμός δημοτολογίου (πατρώνυμο, μητρώνυμο, τόπος γέννησης, χρονολογία κ.τ.λ.), νέο αριθμό (αντίστοιχο της σημερινής ταυτότητας), σειριακό αριθμό (για χρήση μέσω Διαδικτύου), κωδικό πρόσβασης (για χρήση μέσω Διαδικτύου), αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Ειδικό Εκλογικό Αριθμό και πλήρη ιατρικό φάκελο (ομάδα αίματος) .

Το κράτος θα γνωρίζει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα

Με λίγα λόγια, τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία (περιουσία, μισθός, τόπος εργασίας), ο εκλογικός αριθμός (περιοχή που ψηφίζεις) ακόμη και οι ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχει ο πολίτης θα είναι ελεύθερα και συγκεντρωμένα προς την εκάστοτε εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, ακόμη και σε έναν επίδοξο «χάκερ», ο οποίος θα μπορεί «σπάσει» τον κωδικό έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν όλη σου τη ζωή!
Ήδη, η επίσπευση της… μεταρρύθμισης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει εγείρει αντιδράσεις, καθώς είναι κάτι παραπάνω από ορατή η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τα οποία θα είναι εκτεθειμένα ακόμη και σε έναν τυπικό έλεγχο από την Τροχαία.
Παράλληλα, η ψηφιακή μορφή των στοιχείων, δίνει τη δυνατότητα της ανταλλαγής πληροφοριών για κάθε πολίτη που διαμένει στη χώρα (Έλληνα και μετανάστη) με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επίσημη επιχειρηματολογία από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται περισσότερο για μια κάρτα που θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία παρά για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Θα υπάρξει «διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ακόμη και μέσω του Διαδικτύου», ανέφερε την περασμένη Τρίτη σε καθημερινή εφημερίδα «στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», φανερώνοντας τη γραμμή που θέλει να περάσει η κυβέρνηση απέναντι στις αντιδράσεις.
Σε άλλη εφημερίδα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη φορά ανέφεραν ότι η «Κάρτα του Πολίτη» θα αποτελέσει «διαβατήριο» στον ψηφιακό κόσμο, προβάλλοντας το ψηφιακό φακέλωμα ως απάντηση στη γραφειοκρατία.
Η έκδοση της κάρτας θα γίνει σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα εκδοθεί για πολίτες άνω των 18 ετών και, στη δεύτερη φάση, για τις ηλικίες 12 έως 18 ετών. Κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο Κοινοτικού Κανονισμού θα εκδοθεί η «Κάρτα του Μετανάστη», μέχρι τον Μάιο του 2011.

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Δεν το βρίσκω καθόλου τραγικό. Οι μισές υπηρεσίες, με τις οποίες συναλλάσσομαι έχουν τον ΑΦΜ μου, οι άλλες μισές το εκκαθαριστικό μου, όλες δε φωτοτυπία της ταυτότητάς μου κλπ. κλπ. Αν είναι να εξυπηρετούμαι σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια και χωρίς να παρακαλάω τον κάθε τσόγλανο πίσω από γκισέ, ειλικρινά δεν θα με πειράξει να μάθει αυτός και κάτι, που δεν αφορά την υπηρεσία του.

  • Ο/Η ithaca12830 λέει:

   Αγησία, οι μισές υπηρεσίες έχουν το ΑΦΜ σου και οι άλλες μισές το εκκαθαριστικό σου. Πόσες μπορούν να τα δουν συνδυαστικά μαζί με τον ιατρικό σου φάκελλο; Και όταν συσωρευθεί όλη αυτή η πληροφορία, ποιος μας εγγυάται ότι κάποιοι απ’ όσους έχουν πρόσβαση δεν θα εμπορευθούν τα ευαίσθητα δεδομένα μας;

 2. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Συμφωνώ στο θέμα του ιατρικού φακέλλου, αλλά είναι εφικτή η ενσωμάτωσή του στην ίδια κάρτα; Χώρια, που δεν έχει λογική βάση να βάλουν τον ιατρικό, αλλά όχι τον φορολογικό ή στρατιωτικό ή δικαστικό μας φάκελλο. Η αναγραφή κρίσιμων ιατρικών πληροφοριών (ομάδα αίματος, αλλεργίες κλπ) είναι χρήσιμες σε επείγουσες καταστάσεις. Οι εκτενείς πληροφορίες αφορούν συγκεκριμένα άτομα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφοράνε σε κάρτες.

 3. Ο/Η Ιθάκη λέει:

  Αγησία, διαβάζω σε πανηγυρικό άρθρο ότι «Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα σε βάλει σε μία νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, εισάγοντας τον αριθμό της και έναν κωδικό πρόσβασης, θα μπορείς μέσω Διαδικτύου να έχεις πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο και σε πολλά ακόμη στοιχεία. »

  http://www.digitallife.gr/nea-ilektroniki-taytotita-diavatirio-gia-ton-psifiako-kosmo/

  Οπότε πρόκειται για μία κάρτα «όλα σε ένα».

  Ταυτόχρονα, καθ’ όδόν βρίσκεται και άλλη κάρτα που θα καταγράφει την καταναλωτική μας συμπεριφορά.

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4596456

  Ακόμη κι αν οι αγγελικά πλασμένοι κρατικοί λειτουργοί δεν μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα δεδομένα μας, θα πράξουν το ίδιο και τ’ «αλητόπαιδα» που χακεύουν;

 4. […] Δείτε επίσης Οργουελιανή κοινωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s