Μολυσμένα με ραδιενέργεια δάση έκαψαν οι πυρκαγιές στη Ρωσία!

Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι μέτωπα από τις εκατοντάδες πυρκαγιές έκαψαν δάση που είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986· την ίδια ώρα που το νέφος έχει απομακρυνθεί από τη Μόσχα, αν και ο κίνδυνος να επανακάμψει δεν αποσοβήθηκε.

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας στη Μόσχα και ότι οι φωτιές δεν καίνε πλέον σε μολυσμένες περιοχές, που είναι στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας ούτε και στις μολυσμένες (τώρα πια και καμένες) περιοχές.

Η επίπτωση της νέας ραδιενεργής μόλυνσης από τις πυρκαγιές, ανέφεραν Ρώσοι ειδικοί, αν τελικά υπάρξει, δεν θα είναι μεγάλη καθώς σχεδόν 25 χρόνια μετά το δυστύχημα ένα μέρος της ραδιενέργειας έχει ήδη απορροφηθεί από το περιβάλλον.

Πάντως για το ενδεχόμενο ραδιενεργής μόλυνσης είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Καταστροφών ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι μειώθηκε στο μισό η έκταση των καιόμενων δασών, δηλαδή σε 927 από 1740 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη κατάσβεση μετέχουν πάνω από 160.000 πυροσβέστες και πολίτες.

Το πρωτοφανές κύμα πυρκαγιών έχει προκαλέσει τουλάχιστον 54 θανάτους, χωρίς φυσικά να υπολογίζεται η αύξηση των θανάτων στη Μόσχα λόγω του νέφους–οι Αρχές της πόλης μιλούν για περίπου 300 θανάτους την ημέρα πέραν του φυσιολογικού αριθμού.

* Εντωμεταξύ, μία νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού κοντά στο ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ο διευθυντής του κέντρου ζήτησε αμέσως από τις Αρχές να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή αν και είχε αποφασιστεί να βοηθήσουν στη κατάσβεση άλλων πυρκαγιών.

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Μόσχα

Την Τετάρτη, οι άνεμοι και μία σύντομη καταιγίδα κατάφεραν να διαλύσουν το νέφος στη Μόσχα και να επιτρέψουν στους κατοίκους κυριολεκτικά να ανασάνουν πιο καθαρό αέρα.

Πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 130 ετών που τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία και ενδεχομένως το θερμότερο των τελευταίων αιώνων καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο.

Προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες οι Midnight Oil.

Εμείς όμως, όχι μόνο κοιμόμαστε την ώρα που καίγεται ο κώλος μας, αλλά δεν ξυπνάμε ούτε με κανόνια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s