Δουλεύουμε μισή ώρα για ένα χάμπουργκερ!

Posted: Απρίλιος 9, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Πολιτική / Οικονομία

Tι δείχνει παγκόσμια έρευνα για το κόστος ζωής στην Αθήνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Ο Μαρξ είχε γράψει το «Μισθός, τιμή, κέρδος». Η ελβετική τράπεζα UΒS περιορίζεται στο τιμές και μισθοί: σε μια έρευνα για το κόστος ζωής σε 73 πόλεις του πλανήτη, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, συγκρίνει μεταξύ άλλων πόση ώρα πρέπει να εργαστεί κανείς για να αγοράσει διάφορα αγαθά, από ένα κιλό ψωμί μέχρι ένα iΡod.

Αναδημοσίευση από Τα Νέα

Αρχικά, οι ερευνητές συνέκριναν το κόστος 122 αγαθών και υπηρεσιών. Ως βάση πήραν τη Ζυρίχη, την έδρα της USΒ, έδωσαν στην πόλη τον δείκτη 100 και αντιπαρέβαλαν όλες τις υπόλοιπες μαζί της.

Διαπίστωσαν πως η πιο ακριβή πόλη για να μένει κανείς, αν συνυπολογίσουμε στις συγκρινόμενες υπηρεσίες και το ενοίκιο, είναι η Νέα Υόρκη. Η φτηνότερη, είναι η Βομβάη (Μουμπάι). Η Αθήνα κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ Λευκωσίας και Λιουμπλιάνας- μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά αποδεικνύεται φτηνότερη από όλες τις δυτικοευρωπαϊκές καθώς και τις αμερικανικές πόλεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Η σύγκριση
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα των μισθών στις 73 πόλεις. Σε ό,τι αφορά τις μεικτές απολαβές, τις υψηλότερες τις έχουν οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης και σε ό, τι αφορά τις καθαρές οι κάτοικοι της Ζυρίχης. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 31η και στην 33η θέση αντίστοιχα, πίσω από όλες τις δυτικοευρωπαϊκές και τις αμερικανικές πόλεις.

Η UΒS, όμως, ήθελε να δώσει και μια καθαρή εικόνα όσον αφορά την αγοραστική δύναμη μιας εργατοώρας σε κάθε πόλη.

Συνέκρινε λοιπόν πόση ώρα χρειάζεται να εργαστεί κανείς για να αγοράσει τέσσερα προϊόντα που υπάρχουν παντού: 1 κιλό ψωμί, 1 κιλό ρύζι, 1 iΡod nano 8 Go και 1 Βig Μac. Οι διαφορές είναι εντυπωσιακές: στο Ναϊρόμπι χρειάζονται 160 ώρες για ένα iΡod, στη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη μόλις 9. Στη Μανίλα, απαιτούνται 84 λεπτά της ώρας για ένα κιλό ψωμί, στη Φρανκφούρτη μόλις 8 και στο Δουβλίνο 9. Στη Βουδαπέστη, 65 λεπτά για ένα κιλό ρύζι, στο Τορόντο μόλις 8. Στην Τζακάρτα, τέλος, χρειάζεται κανείς να δουλέψει περισσότερες από δύο ώρες, 136 λεπτά, για να αγοράσει ένα Βig Μac, ενώ στο Σικάγο και το Τόκιο λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s