Ταραχές για τον Χριστό με τσιγάρο και μπίρα

Posted: 23 Φεβρουαρίου, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Πολιτική και Θρησκεία, Στα αστεία και στα σοβαρά
Ετικέτες:

ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ του Ιησού με τσιγάρο στο ένα χέρι και μπίρα στο άλλο έγινε αφορμή για να ξεσπάσουν βίαιες ταραχές σε κρατίδια της Ινδίας και να γίνουν στάχτη δυο προτεσταντικές εκκλησίες.

Το σκίτσο περιελήφθη σε σχολικό βιβλίο, σε κεφάλαιο που αναφερόταν στα είδωλα. Αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των χριστιανών αλλά και τη βίαιη αντίδραση εξτρεμιστών ινδουιστών εναντίον τους.

ύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού Fides, τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Παντζάμπ, κρατίδιο στη Βορειοδυτική Ινδία. Η εικόνα που αναπαριστά τον Χριστό πότη και καπνιστή εκτέθηκε στην αγορά της πόλης Τσαλαντχάρ. Όταν μερικοί νεαροί χριστιανοί ζήτησαν να αποσυρθεί το σκίτσο, δέχθηκαν επίθεση από οπλισμένους ινδουιστές.

Οι μοναχοί
Η δημοσίευση του σκίτσου στα σχολικά βιβλία υπέπεσε στην αντίληψη μοναχών ενός καθολικού μοναστηριού, το οποίο βρίσκεται στο κρατίδιο Μεγκχαλάγια. Οι μοναχές ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές την απόσυρση του βιβλίου από τα σχολεία και το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό από την τοπική κυβέρνηση. Αντιδρώντας στην απόφαση, ομάδες ινδουιστών τύπωσαν το σκίτσο σε αφίσα την οποία ανήρτησαν σε κεντρικούς δρόμους. Το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν συνελήφθησαν αρκετοί χριστιανοί, ενώ η αστυνομία επιφύλαξε διαφορετική μεταχείριση στους ινδουιστές. Η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου της Μεγκχαλάγια Αμπαρεέν Λίνγκντοχ δήλωσε ότι όλα τα αντίτυπα του βιβλίου αποσύρθηκαν από τα σχολεία και τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Το βιβλίο με το επίμαχο σκίτσο συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα ιδιωτικών σχολείων στο κρατίδιο της Μεκγχαλάγια, όπου το 70% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Συνολικά στην Ινδία, 2% του πληθυσμού χριστιανοί είναι.

Από Τα Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s