Οργή για την εγκυμονούσα «Μαριάν»

Posted: 23 Φεβρουαρίου, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Πολιτική / Οικονομία, Τα γυναικεία μου
Ετικέτες: ,

H φωτό δημοσιεύθηκε στους Times

Την μήνιν της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης αλλά και των γυναικείων οργανώσεων επισύρει αφίσα της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απεικονίζει τη Μαριάν, τη νεαρή γυναίκα που συμβολίζει τη Γαλλική Δημοκρατία, λευκοντυμένη και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Η επίμαχη αφίσα εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να προωθήσει δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ που πρόκειται να συνάψει η δεξιά κυβέρνηση Φιγιόν, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης. Η διαφημιστική εκστρατεία όμως -στην οποία συμπεριλαμβάνεται η φωτογραφία της Μαριάν- που κόστισε περί τα 975.000 ευρώ προκαλεί έντονη πολεμική. Μπορεί το σλόγκαν της αφίσας να είναι «Η Γαλλία επενδύει στο μέλλον της», προφανής συνδήλωση της εικόνας της εγκύου, όμως οι αντιπολιτευόμενοι Γάλλοι Σοσιαλιστές καταγγέλλουν ότι αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο και κάνουν λόγο για προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος γκωλικού κόμματος UMP, εν όψει των τοπικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου, την οποία πληρώνει ο Γάλλος φορολογούμενος.

Εντονότερες είναι οι αντιδράσεις των γυναικείων οργανώσεων οι οποίες διαμαρτύρονται για το μήνυμα της αφίσας: έπειτα από μάχες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών, η αφίσα υπονοεί ότι ο ρόλος των γυναικών είναι να είναι μόνον μητέρες και να κάνουν παιδιά, ενώ οι άνδρες είναι κατάλληλοι για τις «σοβαρές δουλειές» όπως επί παραδείγματι τη σύναψη δανείων.

Επιπλέον, στηλιτεύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της φωτογραφίας, διότι απεικονίζει το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας -το οποίο στο παρελθόν έχουν ενσαρκώσει χειραφετημένες Γαλλίδες όπως οι ηθοποιοί Μπριζίτ Μπαρντό και Κατρίν Ντενέβ- ντυμένο στα λευκά, ένα χρώμα που υποδηλώνει την αγνότητα αλλά και το οποίο παραπέμπει στη Γαλλία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, τη Γαλλία του απολυταρχικού καθεστώτος.

Από την Καθημερινή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s