Πάρε τα λεφτά και τρέχα ή πώς ένας προμηθευτής του Δημοσίου εξαφανίζεται αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους

Posted: Ιανουαρίου 19, 2010 in Νοητικό σύμπαν - Επιλογές από την μπλογκόσφαιρα, Πολιτική / Οικονομία
Ετικέτες:

Θα μπορούσε να είναι μια από τις συνηθισμένες εν καιρώ οικονομικής κρίσης απάτες αν δεν εμπλεκόταν σε αυτή το υπουργείο ΠΡΟ – ΠΟ. Τυχερό παίγνιο (εν είδει μαύρου τζόγου) θυμίζει η υπόθεση, με πολλαπλώς κερδισμένο τον προμηθευτή και ολικά ζημιωμένους τους εργαζόμενους – εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Η εταιρεία ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ, προμηθεύτρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο “project” POLICE OΝ LINE, αφού πληρώθηκε αδρά για τις υπηρεσίες της, κατόπιν εξαφανίστηκε αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενούς της. Ερώτηση: κ. Χρυσοχοϊδη, τον πρόεδρο της εταιρείας που σας προμήθευε με υλικό, πήρε τα λεφτά και έφυγε, θα τον επικηρύξετε;

Η συνηθισμένη ιστορία ενός προμηθευτή του Δημοσίου

(εργατικό δράμα)

Στην παράστασή μας, μονόπρακτο σε τέσσερις σκηνές, παίζουν:

* Στο ρόλο του «Προμηθευτή»: η εταιρεία Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Γλωσσικών Υπηρεσιών ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ Α.Ε. (τα ίχνη της χάνονται μετά το τέλος της παράστασης)

* Στο ρόλο του «Δημοσίου» (πολλαπλή διανομή): Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τέως Δημοσίας Τάξης, Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ. (εναρκτήρια σκηνή, επαναλαμβάνεται τρις). Ο Δήμος Πατρέων, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ειδικοτήτων – ΕΠΕΤΕ… (σκηνή-φλας μπακ)

* Πλήθος κομπάρσων: οι εξωτερικοί εργαζόμενοι του «Προμηθευτή», «μεταφραστές» (οι ομιλούντες) και άλλοι, ενδεχομένως (αδύνατον να το πούμε με βεβαιότητα: όσοι δεν μιλούν, δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν, είναι θολοί, σχεδόν αόρατοι).

* Γκεστ σταρ, στο ρόλο του κονφερανσιέ-παρουσιαστή της απονομής των βραβείων της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής (Police Academy): ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

Το έργο μας είναι πολύ μοντέρνο, οι βασικοί χαρακτήρες του ασχολούνται αποκλειστικά με την πάρτη τους, ο ένας απευθύνεται στον άλλον εντελώς τελετουργικά (μόνο οι κομπάρσοι, όπως θα δούμε, αρθρώνουν λέξεις με νόημα μεταξύ τους), γι’ αυτό και αρχίζει ταιριαστά με μια τελετή απονομής βραβείου από το «Δημόσιο» στον «Προμηθευτή»:

«Το 11ο Συνέδριο Greek ΙCT Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου, βράβευσε την Αρχέτυπον για την επίδοσή της στο έργο ‘Εφαρμογές Εξυπηρέτησης του Πολίτη’ του Police On Line της Ελληνικής Αστυνομίας (λεπτομέρειες εδώ, με έμφαση στον προϋπολογισμό του έργου – ούτε λίγο ούτε πολύ, 29.000.000 ευρώ: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1871&Itemid=400〈). Ο Πρόεδρος της Αρχέτυπον κ. Γιώργος Κορδέλης παρέλαβε το βραβείο από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια. Το πληροφοριακό σύστημα ‘Εφαρμογές Εξυπηρέτησης του Πολίτη’ του Police On Line, που εξυπηρετεί 5.000 αστυνομικά τμήματα, περιλαμβάνει υποσυστήματα και εφαρμογές που καλύπτουν επιλεγμένες λειτουργίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ. (…) Το έργο υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και του αναδόχου. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και αναβάθμισης της συνεργασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη, προς την κατεύθυνση του μοντέλου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». (http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/22222.html)

Η επόμενη σκηνή είναι σκοπίμως συγκεχυμένη. Βρισκόμαστε στις αρχές του 2010, δυο μήνες περίπου μετά την τελετή που μόλις παρακολουθήσαμε, όταν κάνουν την εμφάνισή τους αλλόφρονες οι κομπάρσοι. Ο ένας ρωτάει τον άλλον τι γίνεται, γιατί ο «Προμηθευτής» δεν τους πληρώνει τα δεδουλευμένα, γιατί τους λέει ξαφνικά ότι «δεν έχει λεφτά». Περνούν στα γρήγορα μερικές μέρες. Οι κομπάρσοι βρίσκονται τώρα σε κατάσταση απόγνωσης. Ο «Προμηθευτής» έχει εξαφανιστεί, ξέρει κανείς τίποτα; Αλίμονο, μερικοί ξέρουν. Ο «Προμηθευτής», η Εταιρεία-Κολοσσός, με τις συμβάσεις εκατομμυρίων (λεπτομέρειες σε επόμενη σκηνή), ΕΚΛΕΙΣΕ! Μέχρι και η ελληνική ιστοσελίδα της (http://www.archetypon.gr/web/guest/home) κατέβηκε όπως-όπως, μέσα σε μισή μέρα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου! Κάποιος κομπάρσος λέει ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι του «Προμηθευτή» απολύθηκαν και αποζημιώθηκαν, αλλά οι εξωτερικοί συνεργάτες (όσοι κομπάρσοι μιλούν δηλώνουν μεταφραστές) έμειναν απλήρωτοι. Ξεκρέμαστοι. Με αποδείξεις φανταστικών «πληρωμών» να έχουν κοπεί. Με την «Εφορία» (χαρακτήρας εκτός παράστασης) να καραδοκεί. Το σοκ είναι μεγάλο. Τα γραφεία πάντως του «Προμηθευτή» στη …Λιθουανία μοιάζουν να λειτουργούν, λένε μερικοί (προς το παρόν, ποιος ξέρει τι θα μας ξημερώσει, εμείς απλοί κομπάρσοι είμαστε…), το ίδιο και η ιστοσελίδα τους: http://www.archetipas.lt/. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο και με τα γραφεία στη …Ρίγα της Λετονίας, στη Λευκωσία και στο …Βουκουρέστι – αλλά ποιος μπορεί να το πει στα σίγουρα; Ένα είναι βέβαιο: ο «Προμηθευτής» ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ, στην Ελλάδα, στην Καλλιθέα, απ’ όπου έκανε τις δουλειές του τελευταία. Για τους κομπάρσους είναι πια άφαντος, έτσι το θέλησαν οι πρωταγωνιστές του δράματος, οι κομπάρσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Σκηνοθετική οδηγία: σε όλους τους κομπάρσους φοριούνται δια της βίας φέσια, ενώ στο βάθος του σκηνικού παίζεται σε οθόνη η σκηνή της βράβευσης, με χειροκροτήματα και γέλια από το «Δημόσιο» και τον «Προμηθευτή» να σκεπάζουν τις φωνές των κομπάρσων.

Τρίτη σκηνή. Οι ομιλούντες κομπάρσοι (οι «μεταφραστές») ξεπερνούν κάπως το αρχικό σοκ και αποφασίζουν να αντιδράσουν. Φτιάχνουν μια ομάδα στο Facebook, κλειστή προς το παρόν, μόνο για ομιλούντες κομπάρσους, την οποία ονομάζουν Movement of External Suppliers for Archetypon SA. Κυκλοφορούν το νέο όπου μπορούν, σε κάποια φόρουμ, οπουδήποτε έχουν πρόσβαση – και περιμένουν. Τι περιμένουν; Τι θα γίνει μετά; Πώς θα κινηθούν; Ποιος θα τους βοηθήσει; Μήπως το «Δημόσιο», ο μόνιμος συμβαλλόμενος του «Προμηθευτή»; Αστείο. Μένουν μόνο ερωτήματα, καμία απάντηση δεν δίνεται στο έργο. Το έργο δεν έχει δράση. Όλες οι απαντήσεις θα έρθουν μετά, όλη η δράση θα έρθει μετά, έξω από την παράσταση, στην «αληθινή ζωή»: σε ό,τι κάποιοι αποκαλούν «δρόμο».

Τελευταία σκηνή. Συνεχή φλας μπακ, με χρονολογική σειρά.

27/5/2008: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ ο Δήμος Πατρέων, Τμήμα Πληροφορικής) συνολικής τελικής αξίας 496.230 ευρώ: http://dgmarket.kapatel.gr/tenders/np-notice.do~2629185

20/10/2008: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ το Υπουργείο Ανάπτυξης – Γ.Γ.Ε.Τ.) συνολικής τελικής αξίας 570.000 ευρώ: http://dgmarket.kapatel.gr/tenders/np-notice.do~3185665

20/1/2009: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει συμβόλαια μεταφράσεων με το «Δημόσιο» (το υποδύονται εδώ τα όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) αξίας 2.800.000 ευρώ: εδώ

10/2/2009: Ο «Προμηθευτής» ολοκληρώνει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ ο ΕΦΕΤ) και πληρώνεται το ποσό των 671.752,43 ευρώ: http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=57508.

3/3/2009: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το ΕΠΕΤΕ αξίας 678.300 ευρώ: εδώ

4-5/11/2009: Ξανά η σκηνή της τελετής βράβευσης. Για 29 εκατομμύρια ευρώ, τρεις επαναλήψεις μιας σκηνής στο ίδιο μονόπρακτο δεν είναι δα πολλές…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s