Oι πιθανότητες να συναντήσεις την «αδελφή ψυχή» είναι σχεδόν ίδιες με το να δεις εξωγήινο!

Posted: Ιανουαρίου 18, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Στα αστεία και στα σοβαρά
Ετικέτες: , ,

Δυσάρεστα τα νέα για όσους και όσες πιστεύουν ότι κάπου υπάρχει η αδελφή ψυχή τους. Μπορεί να υπάρχει αλλά είναι πολύ δύσκολο να την βρεις, εξίσου δύσκολο με το να δεις εξωγήινο! Με βάση έναν μαθηματικό τύπο που ανέπτυξε ένας Βρετανός μεταπτυχιακός φοιτητής αναζητώντας την ιδανική σύντροφο, εξωγήινοι και «αδελφές ψυχές» έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Αναδημοσίευση από Τα Νέα

Ο Πίτερ Μπέικους, μεταπτυχιακός φοιτητής στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, βασίστηκε στη διάσημη εξίσωση του Αμερικανού αστροφυσικού Φρανκ Ντρέικ, ο οποίος το 1961 συνδύασε διάφορες παραμέτρους για να υπολογίσει τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών και με τους οποίους ο άνθρωπος είχε κάποιες πιθανότητες να έρθει σε επαφή. Ο 31χρονος επιστήμονας πίστεψε ότι σε εκείνον τον μαθηματικό τύπο θα έβρισκε την αιτία της μοναξιάς του και με αυτό το σκεπτικό άρχισε μια εργασία με τίτλο «Γιατί δεν έχω σύντροφο». Εκεί ήθελε να εξηγήσει γιατί επί τρία χρόνια αναζητούσε τον έρωτα χωρίς να τον βρει ξεκινώντας από την προϋπόθεση ότι το πρόβλημα δεν ήταν συναισθηματικής φύσης αλλά καθαρά μαθηματικής.

Τα κριτήρια
Η πρώτη παράμετρος που έθεσε ο Μπέικους ήταν η προσωπική του κατάσταση, «άνδρας μόνος, 31 ετών, πτυχιούχος». Το ζητούμενο ήταν «γυναίκα, μεταξύ 24 και 34 χρόνων, ελκυστική, πτυχιούχος, κάτοικος Λονδίνου». Ασφαλώς, τα κριτήρια ήταν υποκειμενικά: «Είμαι ετεροφυλόφιλος, αλλά ο καθένας που θέλει να χρησιμοποιήσει την εξίσωση μπορεί να αλλάξει το φύλο. Προτιμώ μια γυναίκα που ζει στο Λονδίνο γιατί η απόσταση περιπλέκει τα πράγματα, ενώ εξοικονομώ το εισιτήριο του τρένου. Ψάχνω μια κοπέλα πάνω- κάτω συνομήλικη, γιατί αντίθετα από εμένα οι 20χρονες έχουν διαβάσει τo Τwilight. Κι έπειτα δεν ξέρω ποιοι είναι οι Jonas Βrothers», επισημαίνει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα της εξίσωσης δεν προσφέρει πολλές προοπτικές- τουλάχιστον για κάποιον νέο, μορφωμένο άνδρα που ζει στο Λονδίνο. Από τις 30 εκατ. γυναίκες στη Βρετανία μόλις οι 26 κάνουν για τον μεταπτυχιακό φοιτητή, εάν υπολογισθούν οι δεσμευμένες και εκείνες που θα τον έβρισκαν ελκυστικό («απελπιστικά χαμηλές πιθανότητες») με ή χωρίς τη βοήθεια των μαθηματικών. «Ένας σαν κι εμένα έχει 0,0000034% πιθανότητες να συναντήσει την ιδανική σύντροφο μια νύχτα στο Λονδίνο. Ή 1 προς 285.000 πιθανότητες», ήταν το συμπέρασμα του Μπέικους.

Το συμπέρασμα
Περίπου αυτό ήταν το συμπέρασμα του Φρανκ Ντρέικ τη δεκαετία του 1960 όταν ο Αμερικανός αστροφυσικός αναζητούσε εξωγήινους πολιτισμούς. Με βάση την εξίσωσή του υπολόγισε την πιθανή ύπαρξη περίπου 10.000 εξωγήινων μορφών ζωής με τους οποίους ο άνθρωπος θα μπορούσε να έρθει σε επαφή στον γαλαξία. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν από 200 έως 400 δισ. άστρα. Οι πιθανότητες της επαφής, επομένως, είναι μόλις 0,00000003%- κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όχι ότι τα πράγματα στη Γη είναι πιο εύκολα: Με βάση τις δύο εξισώσεις, οι πιθανότητες να βρει κανείς τον ιδανικό σύντροφο είναι μόλις 100 φορές περισσότερες από το να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, πάντως, προτιμά να κοιτάζει τα πράγματα από την αισιόδοξη πλευρά τους: «Στην έρευνά μου υπάρχει ένα καλό νέο για τους σινγκλ: δεν είναι δικό σας λάθος!», σημειώνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Μπέικους έχει εδώ κι έξι μήνες σύντροφο και μάλιστα όπως την ήθελε: Λονδρέζα, συνομήλικη, ελκυστική. Ενδεχομένως να είναι και εξωγήινη.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Polykarpos λέει:

  Μόλις διάβαζα τα κριτήρια η εξίσωση Ντρέικ μου ρθε στο μυαλό…λολ…

  Είναι λίγο παρανοϊκό πάντως… αδερφή ψυχή είναι όποιος-α μπορείς να επικοινωνήσεις ικανοποιητικά 🙂

 2. Ο/Η ithaca12830 λέει:

  Οι παράμετροι που έβαλε για την αδελφή ψυχή είναι πολύ συγκεκριμένες. Νομίζω μάλιστα πως αγνόησε την ικανοποιητική επικοινωνία.

 3. Ο/Η Polykarpos λέει:

  Αυτό λέω και γω.. και από αυτό ορίζεται η αδερφή ψυχή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s