Εργασία: Οι σκλάβες του 21ου αιώνα

Posted: Ιανουαρίου 14, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτική / Οικονομία, Τα γυναικεία μου

Στις λεγόμενες «Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου» στο Μεξικό και το Μαρόκο οι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Ως επί το πλείστον νεαρές γυναίκες, οι σύγχρονες σκλάβες υφίστανται απίστευτους εξευτελισμούς.

Αναδημοσίευση από το Εντός Φύλου της εφημερίδας Αυγή:

Μεξικό:

Στο Μεξικό, στις Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, υπάρχουν περισσότερα από 3.000 εργοστάσια ξένων συμφερόντων, γνωστά ως Maquiladoras. Καθένα από αυτά απασχολεί τρεις έως πέντε χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Εισαγόμενα αφορολόγητα υλικά μετατρέπονται σε έτοιμα προς εξαγωγή προϊόντα. Στα εργοστάσια αυτά οι γυναίκες αποτελούν το μισό και παραπάνω των εργαζομένων, ενώ στην κανονική αγορά εργασίας είναι λιγότερες από το ένα τρίτο. Ως επί το πλείστον εργάζονται πολύ νέες εργάτριες, ηλικίας 15-27 ετών. Στη ζώνη «Las Mercedes», το 80% των εργαζομένων είναι νέες γυναίκες. Οι συνθήκες εργασίας είναι απερίγραπτες. Η αμοιβή είναι τέσσερα δολάρια την ημέρα. Οι εργοδότες ζητούν κάθε δύο μήνες τεστ εγκυμοσύνης. Η εργάσιμη μέρα διαρκεί 10 έως 12 ώρες, έξι μέρες την εβδομάδα. Οι υπερωρίες είναι υποχρεωτικές και δεν πληρώνονται. Όποια ή όποιος πάει τρεις φορές στην τουαλέτα γίνεται υποψήφιος για απόλυση. Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται κάτι φυσικό. Πολλές γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα βιασμού και εντέλει δολοφονούνται από αγνώστους. Υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει με αυτόν τον τρόπο πάνω από 400 γυναίκες, ενώ πτώματα ανακαλύπτονται καθημερινά στην έρημο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Μεξικό προσπαθεί να αποσιωπήσει την κατάσταση.

Μαρόκο:

Συνοικισμός Ταμγκούτε Ελ Τζαντίντ, επαρχία Αουλούζ. Πριν ξημερώσει, η Καμπίρα, 26 χρόνων, και άλλες δεκαπέντε γειτόνισσες στριμώχνονται όρθιες στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού. Τις πηγαίνουν σε μεγάλα αγροκτήματα εντατικής γεωργίας, στην πλειονότητά τους μαροκινών (κυρίως βασιλικών), γαλλικών ή ισπανικών συμφερόντων. Καλλιεργούνται χιλιάδες τόνοι οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδών που εξάγονται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά. Μία από τις φάρμες τις περιοχής έχει τόσο κακή φήμη, ώστε την έχουν ονομάσει Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με τον Λαχουσίν Μπουλμπέρζ, περιφερειακό υπεύθυνο του αγροτικού τομέα της Μαροκινής Ένωσης Εργατών (ΜΕΕ), «από τους 70.000 εργάτες γης της περιοχής, το 70% των οποίων είναι γυναίκες, μόνο οι 15.000 είναι δηλωμένοι. Και επιπλέον, πολλοί εργοδότες κλέβουν στα ωράρια». Συνέπειες; Υπερευελιξία χωρίς αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, καμία πρόβλεψη για άδειες και ένσημα, ούτε για περίθαλψη και αναρρωτικές άδειες.

«Ακόμα», προσθέτει ο Λ. Μπουλπέρζ, «η χρήση τοξικών προϊόντων χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας αποτελεί συνήθη πρακτική. Κατά κανόνα, οι προϊστάμενοι λένε στους ασθενείς να ξαναγυρίσουν όταν αισθανθούν καλύτερα! Οποιος τολμά να διαφωνήσει, απολύεται! Το δικαίωμα στον συνδικαλισμό είναι ανεκτό μόνο σε ορισμένα μέρη», καταλήγει το στέλεχος της ΜΕΕ.

Στην Μπιούγκρα, η Μαροκινή Ενωση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΜΕΑΔ) έχει καταγράψει πολλά περιστατικά βιασμών στα αγροκτήματα. Η αντιπρόεδρος της ένωσης, Φατίφα Σακρ, μαία στο επάγγελμα, ανησυχεί για την εξάπλωση του AIDS και των άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Στην αγροτική κοινότητα της Αΐτ Αμίρα, στον οικισμό Λααράμπ, εργάτες και εργάτριες γης κοιμούνται σε πρόχειρα καταλύματα, μέσα σε σκουπιδότοπους. Σύμφωνα με τον Ουλχούς Λαχουσίν, πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης της ΜΕΑΔ, «η εγκληματικότητα και η κατανάλωση ναρκωτικών αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα».

Οι περιγραφές αυτές αποτελούν ένα μικρό δείγμα των συνεπειών των αποικιοκρατικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Καραϊβικής και της Αφρικής, τις αποκαλούμενες Συμφωνίες Οικονομικής Συνεργασίας (Economic Partnership Agreements).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s