Το μακιγιάζ της Κλεοπάτρας… θεραπεύει

Posted: Ιανουαρίου 8, 2010 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ιστορίες μυστηρίου, Τα γυναικεία μου
Ετικέτες: ,

Aναδημοσίευση από Τα Νέα

Το σήμα κατατεθέν της ομορφιάς στην Αρχαία Αίγυπτο – τα «βαριά», έντονα μάτια – που «λάνσαραν» μεταξύ πολλών άλλων η Κλεοπάτρα και η Νεφερτίτη, δεν είχε μόνο σαγηνευτικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά προστάτευε και την υγεία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα Γάλλων ερευνητών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άλατα μολύβδου που περιείχε η βαφή των ματιών, ασκούσαν αντιμικροβιακή δράση, με αποτέλεσμα να προστατεύονται οι βασίλισσες, οι Φαραώ κ.λ.π. από τις οφθαλμοπάθειες.

Όπως γράφουν ειδικοί από το Μουσείο του Λούβρου και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στην επιθεώρηση «Αναλυτική Χημεία», σε πολύ χαμηλές ποσότητες τα άλατα μολύβδου παράγουν οξείδια, τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμά τα βακτήρια.

Το μέικ απ που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι για να σκουραίνουν και να τονίζουν τα μάτια τους, χρειαζόταν έως ένα μήνα για να παρασκευασθεί.

Θεωρητικώς, επειδή ο μόλυβδος δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία, η ύπαρξή του στο συγκεκριμένο μέικ απ θα μπορούσε να υπονομεύει την υγεία των ηγεμόνων της αρχαίας Αιγύπτου.

Εντούτοις, όταν οι ειδικοί ανέλυσαν υπολείμματα του μέικ απ, διαπίστωσαν ότι περιείχε μόλυβδο σε πολύ μικρές δόσεις – και όταν εξέθεσαν σε αυτό κύτταρα, είδαν ότι ασκούσε ευεργετική δράση αντί για βλαπτική.

Οι πρώτοι που είχαν περιγράψει τις ιατρικές ιδιότητες του αιγυπτιακού μακιγιάζ ματιών ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ Φίλιπ Ουώλτερ.

Η έρευνα βασίστηκε στην χρήση ενός πολύ λεπτού ηλεκτροδίου (το πάχος του ήταν το ένα δέκατο αυτού μιας τρίχας από τα μαλλιά) μέσω του οποίου εκτέθηκαν μεμονωμένα κύτταρα στο αιγυπτιακό μέικ απ. Τα κύτταρα όχι μόνο δεν υπέστησαν βλάβες, αλλά η ανοσοποιητική λειτουργία ενισχύθηκε.

Με βάση αυτό το εύρημα «μπορεί κανείς με ασφάλεια να υποθέσει ότι τα μίγματα μολύβδου χρησιμοποιούνταν επίτηδες στην αρχαία Αίγυπτο για να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τις ασθένειες των οφθαλμών, ευνοώντας την δράση των ανοσοποιητικών κυττάρων», έγραψαν οι ερευνητές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s