Αναδημοσίευση από Τα Νέα

Της Μαρίας Νταλιάνη

ΟΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ λεπτομέρειες για την κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού το οποίο εξέδιδε η ίδια η μητέρα του, θύμισαν τη διαρκή κακοποίηση που υφίστανται ανήλικα κορίτσια στη Θράκη. Ένα παράδειγμα ανέδειξε πρόσφατα ο Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας στη Νομική Σχολή Κομοτηνής (Βήμα Ιδεών 1/11/2009).

Την 21η Μαΐου 2007 ο μουφτής- ιεροδίκης Ξάνθης δημοσιεύει την ακόλουθη «ιερονομική άδεια γάμου παρθένος»: «Η παρούσα είναι ιερονομική άδεια με την οποία βεβαιώνεται ότι η Μπατζάκ…, Ελληνίδα υπήκοος, παρθένα, κάτοικος Νομού Ξάνθης, δεν έχει κανένα νομικό ή ιερονομικό κώλυμα για να τελέσει τον γάμο της μετά του Έλληνος υπηκόου, κατοίκου Νομού Ξάνθης, Οτουζμπίρ.., ο οποίος την εζήτησε σε νόμιμο γάμο προς θεμιτή συμβίωση και ότι με βάση τα παραπάνω τελέστηκε ο γάμος του ενώπιον της Μουφτείας Ξάνθης.

Η εμπρόθεσμη Δωρεά αιτία λύσεως γάμου ορίστηκε στις 61 λίρες». Τρεις μόλις μήνες μετά, την 20ή Αυγούστου 2007, ο ίδιος μουφτής – ιεροδίκης δημοσιεύει την απόφαση διαζυγίου των νεονύμφων! Κηρύσσει λυμένο τον γάμο και υποχρεώνει τον Οτουζμπίρ να καταβάλει τα μισά της εμπρόθεσμης Δωρεάς αιτία λύσεως του γάμου, δηλαδή 30 χρυσές λίρες.

Με άλλα λόγια, ο Οτουζμπίρ παντρεύτηκε την ανήλικη- παρθέναΜπατζάκ και μέσα σε δύο μήνες τη χώρισε χωρίς καν την υποχρέωση να της δίνει διατροφή. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική στη Θράκη και είναι σύμφωνη με τον ιερό ισλαμικό νόμο, την περίφημη σαρία. Αν η Μπατζάκ δεν ήταν μουσουλμάνα τότε για να παντρευτεί θα έπρεπε το Πρωτοδικείο Ξάνθης να κρίνει αν συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ., εγκυμοσύνη), αλλιώς θα έπρεπε να περιμένει την ενηλικίωσή της. Και τότε, σε περίπτωση διαζυγίου θα έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, ενώ η εκδίκαση της αίτησης από το Πρωτοδικείο Ξάνθης θα εξεταζόταν σε δύο συνεδριάσεις που θα απείχαν τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια «ικανή περίοδος περίσκεψης των συζύγων». Ασφαλώς η Μπατζάκ θα δικαιούνταν μηνιαία διατροφή.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη σαρία, δηλαδή το δίκαιο του Ισλάμ για τους μουσουλμάνους πολίτες της. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε η Τουρκία, δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού δικαίου της από τους ιερούς κανόνες οποιασδήποτε θρησκείας.

Σχετική ανάρτηση

Ποια είναι η ιδανική ηλικία γάμου στο Ισλάμ;

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Αγησίας λέει:

    Χάρη στις ευαισθησίες της πρώην Υπουργού Εξωτερικών και επίδοξης Προέδρου της ΝΔ, Θεοδώρας Μπακογιάννη.

  2. […] Τέλος στην, απαράδεκτη για ευρωπαϊκή χώρα, εφαρμογή της σαρία στην Ελλάδα ζήτησαν νομικοί σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s