Το βιβλίο εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο της Νέας Υόρκης και αναφέρεται στο «ταξίδι» του Καρλ Γιουνγκ στο υποσυνείδητο.
Aναδημοσίευση από την Καθημερινή
Το Κόκκινο Βιβλίο, με θέμα το «ταξίδι» του Καρλ Γιουνγκ στο υποσυνείδητο θα είναι στη διάθεση του κοινού σε μουσείο της Νέας Υόρκης. Η ύπαρξη αυτού ήταν γνωστή, αλλά οι μελετητές και το κοινό δεν είχαν την ευκαιρία να το δουν. Μετά το θάνατο του Γιουνγκ το 1961, βρισκόταν στο σπίτι του στη Ζυρίχη, ώσπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μεταφέρθηκε σε τραπεζικό χρηματοκιβώτιο.
Οι απόγονοι του Γιουνγκ δε δημοσίευσαν το Κόκκινο Βιβλίο μέχρι σήμερα, ωστόσο επέτρεψαν στον Άγγλο ιστορικό ψυχολογίας, Σόνου Σαμντασάνι, ο οποίος πρώτος τους πλησίασε το 1997, να μεταφράσει το έργο. Πρόκειται για 205 σελίδες γραμμένες σε βαρύ χαρτί με την καλλιγραφία του Γιουνγκ και γεμάτες με ονειρεμένες πίνακες μυθολογικών χαρακτήρων σε βαθύ κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα.
Ο Γιουνγκ ήταν 39 ετών, όταν ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο το 1914, μία περίοδο που αποκαλούσε «σύγκρουση με τον ασυνείδητο». Το βιβλίο στοιχίζει 195 δολάρια και ζυγίζει 4 κιλά. Ο Σαμντασάνι αναφέρει πως «το βιβλίο αντιπροσωπεύει μία σειρά από ό,τι ο Γιουνγκ ονομάζει ενεργή φαντασία ή οπτικοποίηση και επικαλείται κάποια όνειρα, στα οποία ο ψυχολόγος είχε εσωτερικό διάλογο με στοιχεία της φαντασίας του. Εκεί προσπαθεί να κατανοήσει το ασυνείδητο και να ερμηνεύσει τις προσπάθειές του». Όπως προσθέτει, «χωρίς να έχει διαβάσει κάποιος το Κόκκινο Βιβλίο δε μπορεί να αντιληφθεί το έργο του από το 1914».
Ο επικεφαλής του μουσείου Rubin Museum of Art, Μάρτιν Μπράουν, δηλώνει πως «ο Γιουνγκ ανησυχούσε για την επιστημονική του υστεροφημία, γι’ αυτό και δε δημοσίευσε νωρίτερα το βιβλίο. Φοβόταν μήπως τον αποκαλέσουν τρελό».