Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες

Posted: Αύγουστος 3, 2009 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ανθρώπινα δικαιώματα, Νοητικό σύμπαν - Επιλογές από την μπλογκόσφαιρα

To ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία via tvxs.gr

Το πράσινο φως έδωσε η Ε.Ε. για την καταγραφή και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων όσων πολιτών ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τις χώρες της Ένωσης, εφαρμόζοντας το αμερικανικό πρότυπο. Τα δεδομένα θα διατηρούνται σε βάσεις για 3-7 χρόνια και θα είναι στην ανεξέλεγκτη διάθεση των αρχών ασφαλείας αλλά και τρίτων χωρών ακόμα και για «προληπτικούς ελέγχους».

Μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να έχει εγκριθεί το τελικό κείμενο της απόφασης – πλαίσιο από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών όσων ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών παραδιδόταν υποχρεωτικά από τις αεροπορικές εταιρίες μονάχα για όσους ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση – πλαίσιο σε κάθε χώρα της Ε.Ε. θα ιδρυθεί Εθνική Μονάδα Συγκέντρωσης και Επεξεργασίας Πληροφοριών για τους επιβάτες πτήσεων, στην οποία οι αεροπορικές εταιρίες θα στέλνουν 18 προσωπικές πληροφορίες κάθε επιβάτη. Μεταξύ των πληροφοριών αυτών θα περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις, email, τηλέφωνα, ημερομηνία κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου, όνομα ταξιδιωτικού πράκτορα, αποσκευές αλλά και «γενικές παρατηρήσεις».

Οι πληροφορίες θα αποστέλλονται δυο φορές στην Εθνική Μονάδα Συγκέντρωσης και Επεξεργασίας Πληροφοριών, την πρώτη 48 ώρες πριν από την πτήση και στη συνέχεια αμέσως μετά την πραγματοποίησή της. Τα δεδομένα PRN θα διατηρούνται στις βάσεις της κάθε Εθνικής Μονάδας Συγκέντρωσης και Επεξεργασίας Πληροφοριών τουλάχιστον για τρία χρόνια ενώ ανώτατο διάστημα έχουν οριστεί τα 7 χρόνια.

Η έρευνα υποθέσεων τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων παρουσιάζεται ως σκοπός της καταγραφής των δεδομένων PRN. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ως «σοβαρά εγκλήματα» θεωρούνται περισσότερα από 35 αδικήματα που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και παράδοσης, πολλά από τα οποία είναι πλημμελήματα.

Οι αρχές ασφαλείας πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν προληπτικά και σε πραγματικό χρόνο «εκτίμηση της επικινδυνότητας» των επιβατών, διασταυρώνοντας τα αρχεία PRN με άλλες βάσεις δεδομένων για πρόσωπα που θεωρούνται από τις αρχές ως «επικίνδυνα». Η ανάλυση αυτή έχει σκοπό τον εντοπισμό «πιθανών κακοποιών» καθώς και την ανανέωση του προφίλ των υποψήφιων δραστών σοβαρών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση – πλαίσιο, σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου, κάθε κράτος μπορεί να ζητά πρόσβαση στα αρχεία της PRN άλλης χώρας – μέλους ενώ πρόσβαση μπορεί να έχουν και τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) αν πείσουν ότι τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκλημάτων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s