Έκθεση – καταπέλτης από το Συνήγορο του Πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Posted: 31 Μαρτίου, 2009 in Ανθρώπινα δικαιώματα

Aναδημοσίευση από το tvxs.gr

Ο Συνήγορος του Πολίτη «παίρνει τη σκυτάλη» από τη Διεθνή Αμνηστία (βλ. Διεθνής Αμνηστία κατά ΕΛ.ΑΣ) και καταγγέλλει παραβιάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως
σημαντικότερο και χρόνιο πρόβλημα αναδεικνύονται οι φυλακές και ο εγκλεισμός.
Οι συνθήκες κράτησης χαρακτηρίζονται «μεσαιωνικές».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση για το 2008, ένα από τα κυριότερα αιτήματα των κρατουμένων, το οποίο πρόσφατα έγινε δεκτό από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν να αποκατασταθεί η είσοδος του ΣτΠ στις ελληνικές φυλακές, κάτι που μέχρι πρόσφατα, και κατά παράβαση του νόμου, δεν επιτρεπόταν από τις σωφρονιστικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει, αν μη τι άλλο, την ευρύτερη δημοσιοποίηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι, όπως είναι η άκριτη επιβολή του εγκλεισμού, η διαφθορά, η διακίνηση ναρκωτικών κλπ.

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα και σχετίζεται άμεσα με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγγίζουν τις 220.000 και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εξ αυτών «εγκλωβίζονται» στην εξαθλίωση των μεγάλων αστικών κέντρων και συχνά γίνονται δέκτες ακραίων ξενοφοβικών αντιδράσεων από το ντόπιο πληθυσμό (Άγιος Παντελεήμονας, Πέτρου Ράλλη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα).

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, που ευρέως και τελείως λανθασμένα αποκαλούνται λαθρομετανάστες, στερούνται κάθε εγγύησης ασφάλειας. Είναι έκθετοι στις αυταρχικές πρακτικές των κρατικών οργάνων, όπως σε επιχειρήσεις σκούπας, πολλαπλές απελάσεις, αδικαιολόγητες κρατήσεις, επαναπροωθήσεις, βιαιοπραγίες, αλλά κυρίως στην εκμετάλλευση της λαθραίας απασχόλησης από δίκτυα διακίνησης (Ηλεία, Αχαΐα, Ήπειρος), επισημαίνει η έκθεση.

Ενώ συμπληρώνεται η δεύτερη δεκαετία με ισχυρή παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα, η Πολιτεία φαίνεται να εξοικειώνεται πολύ αργά με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα. Όπως αναφέρει η έκθεση, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν να εκπέσουν από καθεστώς νομιμότητας, λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s