Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης γίνεται 2 ετών

Posted: Μαρτίου 13, 2009 in Οικολογία, Πολιτική / Οικονομία
Ετικέτες:

Τα γενέθλιά της γιορτάζει με πλήθος εκδηλώσεων η Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2005 όταν οι κάτοικοι της Κυψέλης αυτοοργανώθηκαν για να ανατρέψουν τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων να κατεδαφίσει το οίκημα της παλιάς αγοράς για να οικοδομήσει τεράστιο εμπορικό κέντρο.

Η συνέχεια από την ιστοσελίδα:

Τους πρώτους μήνες του 2005, οι κάτοικοι της Κυψέλης ξεσηκώθηκαν και συγκρότησαν ένα μεγάλο κύμα αντίστασης που είπε όχι στα (τότε) σχέδια του Δήμου Αθηναίων να κατεδαφίσει την δημοτική αγορά της Κυψέλης και να «αξιοποιήσει» το χώρο στη θέση της ορθώνοντας ένα νέο πολυώροφο κτίριο (εμπορικό κέντρο, γραφεία και γκαράζ) εμβαδού 1180 m2!

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Κυψέλης αλλά και άλλων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, έφερε αποτέλεσμα:

Σύμφωνα με την Απόφαση, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης «αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1935, επί Δημαρχίας Κ. Κοτζιά. Διαθέτει το χαρακτήρα ενός κτιρίου στο οποίο τα εμπορεύματα έφεραν ακόμα ενεργά το χρηστικό στοιχείο. Η συναλλαγή ήταν μια πραγματική ανάγκη και οι αγοραστές γνώριζαν ενδεχομένως τους καταστηματάρχες. Γι’ αυτό πλην της αρχιτεκτονικής , τυπολογικής και μορφολογικής αξίας, είναι φορέας της ιστορίας ενός τύπου εμπορίου που η γενικευμένη σύγχρονη εμπορευματοποίηση απαξιώνει και εξαφανίζει. Επίσης, η Αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα του μοντέρνου κινήματος, που κατορθώνει να ενσωματώνει με επιτυχία ιστορικές αναφορές απ’ τον κλασικισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι ένα μοναδικό τοπόσημο στην κυψέλη, που οι κάτοικοι αναγνωρίζουν αλλά και χρησιμοποιούν, για να προσδιορίσουν και να ορίσουν την γειτονιά ως έννοια και ταυτόχρονα τη θέση αυτών των ίδιων σε αυτό το χώρο της τοπικής κοινότητας»

Παρά αυτά τα ισχυρά δεδομένα , το 2006, η Διεύθυνση Μελετών – Τμήμα Παραδοσιακών Κτιρίων και Μνημείων, του Δήμου Αθηναίων, βασισμένη σε μια αόριστη «επιθυμία» της Δημοτικής Αρχής και όχι σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέθεσε απευθείας σε κάποια συμπράττοντα μελετητικά γραφεία, χωρίς δημόσια προκήρυξη, όπως επιβάλλεται από τον νόμο, «την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, για την δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου».

Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε άσκοπες μελέτες, χωρίς νομιμότητα στη διαδικασία ανάθεσης, πράξη για την οποία πρέπει να εγκαλέσουμε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εντολείς της. Δεν θα πρέπει, όμως, να θεωρήσουμε την προμελέτη αυτή ως υφισταμένη σοβαρή πρόταση για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου και να τη λάβουμε υπ’ όψιν επί της ουσίας στη συζήτηση, πόσο μάλλον που πρόκειται για λίγα, πρόχειρα και ασύμπτωτα μεταξύ τους σχέδια. Επιπλέον, η Κυψέλη διαθέτει πάνω από 10 θέατρα. Πέραν του ότι, λοιπόν, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ένας επιπλέον θεατρικός χώρος, το θέατρο έχει προδιαγραφές οι οποίες αλλοιώνουν πλήρως τον διατηρητέο χαρακτήρα του κτιρίου.

Η Ανοιχτή Πόλη ανέδειξε το θέμα στην προεκλογική περίοδο και κάλεσε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν πάνω σε κοινές αρχές για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Δυστυχώς, πέρα από κοινοτοπίες και ευχολόγια, οι δημοτικές παρατάξεις των κ. Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη δεν πήραν συγκεκριμένες θέσεις, και κυρίως, είναι απούσες από τις δραστηριότητες των κατοίκων.

Το Δεκέμβριο του 2006, με τοπική πρωτοβουλία και με τη στήριξη της Ανοιχτής Πόλης, η Δημοτική Αγορά ξανάνοιξε, καθαρίστηκε και φωτίστηκε για να φιλοξενήσει για ένα δεκαήμερο (15-24/12) ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τη μαζική συμμετοχή της γειτονιάς.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 4.000 υπογραφές κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος που ζητούν «να γίνει η Δημοτική Αγορά ανοιχτό και δημόσιο πολιτιστικό κέντρο».

Μετά από αυτή την «πιλοτική» κίνηση, πολλές ομάδες καλλιτεχνών και κοινωνικοί φορείς ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν για κάποιο διάστημα στο χώρο με εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει από συναυλίες, εκθέσεις και διαλέξεις έως αγώνες σκακιού.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ και κάντε καμιά βόλτα από εκεί. Είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση. 🙂

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s