Mall Βωβού και κτίριο δήμου, τέλος!

Posted: Μαρτίου 9, 2009 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Οικολογία

Αναδημοσίευση από την Αυγή

Αντισυνταγματικές πέραν πάσης αμφιβολίας κρίνονται, σύμφωνα με την εισήγηση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκείνες οι διατάξεις του νόμου με τις οποίες χωροθετήθηκαν το εμπορικό κέντρο Βωβού, 70.000 τ.μ., και το δεύτερο του δήμου, 42.000 τ.μ., στον Βοτανικό και καθορίστηκαν οι χρήσεις και οι όροι δόμησης σε θεσμοθετημένο χώρο πρασίνου. Ο εισηγητής Σπ. Μερκάτης δέχεται τους λόγους ακύρωσης των 129 πολιτών και της “Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα» κατά της οικοδομικής άδειας, η οποία εκδόθηκε βάσει των παραπάνω διατάξεων, κρίνοντας ότι πρυτάνευσαν “αποκλειστικώς ταμειακοί λόγοι” και ουδόλως πολεοδομικά κριτήρια, άρα παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (οικιστικό περιβάλλον). Επίσης εξειδικεύει γατί δεν συνιστά πολεοδομικό λόγο η μεταφορά συντελεστή εν είδει αποζημίωσης για να αποκτήσει την κυριότητα κομματιού της ΕΤΜΑ και τώρα ιδιοκτησίας Βωβού, καθώς αυτό επιτρέπεται μόνον “για περιορισμούς που επιβάλλονται χάριν της πολιτιστικής κληρονομιάς η ρυμοτόμηση ακινήτου για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου”.

Μία εκ των παραπομπών της εισήγησης αποκαλύπτει ότι “η επίμαχη ρύθμιση του νόμου αντιγράφει εν πολλοίς τις προτάσεις του Οργανισμού Αθήνας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποζημιώσεως της ΕΤΜΑ Α.Ε. Στις προτάσεις αυτές, που είχαν ως βάση, την εν είδει αποζημιώσεως δόμηση με τον αυξημένο συντελεστή 1,6 σε μέρος της ιδιοκτησίας της ΕΤΜΑ στο οικοδομικό τετράγωνο 45 Α, γίνεται επίκληση και πολεοδομικών λόγων που όχι μόνο επέτρεπαν, αλλά και καθιστούσαν ευκταία την αυξημένη αυτή δόμηση. Υφίσταται όμως θεμελιώδης διαφορά μεταξύ εκείνων των προτάσεων και της επιμάχου ρυθμίσεως: εκείνες οι προτάσεις ελάμβαναν ως δεδομένο ότι το υπόλοιπο μέρος του ΟΤ 45 και τα λοιπά γειτονικά ΟΤ αποτελούσαν χώρους κοινοχρήστου πρασίνου.

Όπως είναι γνωστό, στο ενοποιημένο με τον νόμο του 2006 ΟΤ 45-46-50 χωροθετείται το γήπεδο του ΠΑΟ. Για το πολυλειτουργικό του δήμου, ο εισηγητής διαπιστώνει αντίθεση με το άρθρο 24, διότι απομειώνει τους κοινόχρηστους χώρους σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για τη “μεταφορά” των αθλητικών εγκαταστάσεων. Παραπέμπει δε στη νομολογία του ΣτΕ, όπου “η εκ του άρθρου 24 του Συντάγματος απαγόρευση μειώσεως των κοινόχρηστων χώρων δεν επιδέχεται εξαίρεση”. Επιπλέον αποδέχεται ως λόγους ακύρωσης την παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Ελαιώνα του 1995, την παράνομη εξαγορά με καταβολή χρηματικού αντιτίμου 500 θέσεων στάθμευσης “που ανήρχοντο σε 2.873” και μειώθηκαν σε 2.307, αλλά και το γεγονός ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε για ενιαίο κτίριο παρ’ ότι “επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου σε περισσότερα του ενός, εφόσον ανεγείρονται σε οικόπεδα μεγαλύτερα των 6 στρεμμάτων”.

Ακόμη διαπιστώνει και παράβαση τριών Κοινοτικών οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας, επειδή πριν την κατάθεση του νόμου στη Βουλή δεν μεσολάβησε διαβούλευση με το κοινό και τις αρχές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ή ενστάσεων τόσο για την Αλεξάνδρας όσο και για το εμπορικό – αθλητικό κέντρο στον Βοτανικό.

Η εισήγηση αποδέχεται την τροποποίηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας με την προσθήκη των δύο πόλων σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό, άρθρο 11 του νόμου 3481/2006, ενώ τις διατάξεις του άλλου άρθρου 12, που ρυθμίζει τα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, δεν τις ακουμπά. Αλλά αριστοτεχνικά αναγνωρίζει στον νομοθέτη ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με την επείγουσα ανάγκη μεταφοράς του γηπέδου, από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό, που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει με τη συνήθη διαδικασία (σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος). Ταυτόχρονα όμως αποφαίνεται για το σύνολο του νόμου ότι από την αιτιολογική έκθεση δεν στοιχειοθετείται η επείγουσα ανάγκη που να δικαιολογεί την εξαιρετική περίπτωση απόκλισης από τον κανόνα “θεσπίσεως με τυπικό νόμο ατομικών ρυθμίσεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού”!

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Polykarpos λέει:

    να και κάτι καλό…

  2. […] Mall Βωβού και κτίριο δήμου, τέλος! […]

  3. Ο/Η Mina Antoulaki λέει:

    η παρακμη σε ολο της το μεγαλειο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s