Mας περνάνε όλες για «ξανθιές»;

Posted: Μαρτίου 5, 2009 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ανθρώπινα δικαιώματα, Τα γυναικεία μου
Ετικέτες: ,

Πληροφορούμαι απόψε από το in.gr ότι η Πολιτεία παρέχει σε όλες τις γυναίκες δωρεάν μεταφορά την 8η Μαρτίου («ημέρα της γυναίκας» ντε)!

Τώρα βέβαια θυμήθηκα ότι όταν ήμουν νέα, η μεταφορά των εργαζομένων με τα αστικά μέσα ήταν κάθε μέρα μέχρι κάποια ώρα δωρεάν για άντρες, γυναίκες, παιδιά και αναποφάσιστους. Περασμένα ξεχασμένα για τους περισσότερους. Τεσπά… Κλείνει η παρένθεση.

Διαβάζω λοιπόν πως:

Σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία ελάχιστη, συμβολική χειρονομία αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Η παγκόσμια αυτή ημέρα, ημέρα χωρίς εισιτήριο στα συγκοινωνιακά μέσα για όλες τις γυναίκες, πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η τιμή και ο σεβασμός προς τις γυναίκες, πρέπει να αποδίδονται όλο το χρόνο, μέσα από τις ενέργειες και τις πράξεις μας».

Καλός ο υπουργός ε; Με μια δήλωση για το «συμβολικόν της ημέρας» ξεμπερδέψαμε…

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γενική γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευγενία Τσουμάνη, που όπως μαθαίνω από την Καθημερινή, «μίλησε απόψε (ώρα Ελλάδας) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εργασιών της 53ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.

Αναφέρθηκε λοιπόν η κυρία Τσουμάνη στις «νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις» της χώρας μας επί των θεμάτων ισότητας, καθώς και στη σημασία που αποδίδεται στις συγκεκριμένες πολιτικές, όπως και στην ίση κατανομή των ευθυνών και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της πολιτικής, επαγγελματικής και οικονομικής ζωής, ιδιαίτερα στην παροχή φροντίδας στο πλαίσιο της οικογένειας.

Ήθελα να ‘ξερα ποιον επιχειρούν να εξαπατήσουν; Τους/τις συνομιλητές/τριες τους στον ΟΗΕ και τις διεθνείς συνόδους; Τους/τις αργόμισθους/ες συναδέλφους τους; Τον εαυτό τους ίσως; Ή μήπως όλες εμάς που ζούμε καθημερινά τις ανισότητες στον εργασιακό μας χώρο και την… προτίμηση επισφαλούς εργασίας και ανεργίας προς το φύλο μας;

Τα νούμερα δεν τα γνωρίζουμε αλλά τα μαθαίνουμε. Μας ήρθαν σήμερα τα νέα από τις Βρυξέλλες:

Περίπου 20% μικρότερες είναι οι αμοιβές των γυναικών στην Ελλάδα σε σχέση με εκείνες των ανδρών για την ίδια εργασία, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ευρώπη γενικότερα, οι γυναίκες αμείβονται περίπου 17% χαμηλότερα απ’ ό,τι οι άντρες, ενώ όπως σημειώνει η Επιτροπή σημαντικές διαφορές υπάρχουν και σε άλλες παραμέτρους, όπως είναι τα ποσοστά ανεργίας, που στις περισσότερες χώρες και ιδίως στην Ελλάδα είναι υψηλότερα για τις γυναίκες. Συνολικά, η Ελλάδα χωρίς να απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταλαμβάνει μόλις τη 19η θέση μεταξύ των «27» σε μισθολογική ισότητα, όμως η κατάσταση το 2007, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την καταγραφή έως το 2002.

Πάντως, η Ελλάδα παρουσιάζει ταυτόχρονα και διαφορά μεγαλύτερη του μέσου όρου στις αποδοχές αλλά και δείκτες απασχόλησης και ανεργίας για τις γυναίκες πολύ χειρότερους από εκείνους των ανδρών…

Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο άσχημες επιδόσεις όταν όπως μαθαίνω από την Καθημερινή «το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων λυκείου έχει ανέβει από 86% σε 87% στο διάστημα 2002- 2007, όταν οι άρρενες συμμαθητές τους που αποκτούν απολυτήριο είναι μόλις 77,5%.»;

Να γιατί:
«Σύμφωνα με τη δικηγόρο – εργατολόγο κ. Κωνσταντίνα Ι. Κονιδάρη, για να ερμηνεύσουμε το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο χρειάζεται να ανατρέξουμε στα κοινωνικά στερεότυπα που περιορίζουν τις εργασιακές επιλογές των γυναικών. Ταυτόχρονα, η συνεχής πίεση για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κάνει ευάλωτες τις γυναίκες στον εργασιακό στίβο. «Οι εργαζόμενες μητέρες γίνονται εύκολα όμηροι στις εργασιακές τους σχέσεις και ανέχονται να εργάζονται με χαμηλότερη αμοιβή έναντι των ανδρών»».

Να ενημερώσω ότι η φετινή «ημέρα της γυναίκας» είναι αφιερωμένη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, την γυναίκα που πλήρωσε το συνδικαλιστική της δράση με βιτριόλι. Εκεί που ουδείς ενδιαφερόταν για τα σοβαρότατα εργασιακά προβλήματα των καθαριστριών , μετά την εις βάρος της επίθεση της προτάθηκε μέχρι και θέση σε ευρωψηφοδέλτια.

Τόση είναι η υποκρισία που κυριαρχεί στη χώρα μας.

Για τόσο «ξανθιές» μας περνάνε όλες.

Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι εκτός από «ξανθιές», στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε, είμαστε όλες μετανάστριες.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Polykarpos λέει:

  οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές :))))

 2. Ο/Η @ithaca λέει:

  Αν και συμφωνώ σε αρκετά από τα σημεία που σημειώνει ο απλός «Έλλην άνδρας» (για επίδραση διαφήμισης, λευκά πάναγνα νυφικά και εθελοτυφλία για όσα συμβαίνουν έξω από την πόρτα μας – να προσθέσω πως πολλές φορές εθελοτυφλούμε και για όσα συμβαίνουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι) δεν μπορώ να μην παρατηρήσω

  1) το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο. Αυτές που κατέχουν «διευθυντικά πόστα» εργάζονται συνήθως περισσότερο από τους άρρενες συναδέλφους τους αλλά αμείβονται λιγότερο. Οι διευθυντικοί τίτλοι είναι – για άντρες και γυναίκες εξίσου – μια καλά επινοημένη παγίδα για να εργάζονται όλοι ατέλειωτες ώρες χωρίς υπερωρίες. Κυκλοφορεί το αστείο του «warehouse manager». Βαρύγδουπη λέξη για έναν απλό και ταπεινό αποθηκάριο, ε; 😛

  2) Με κάποιο μαγικό τρόπο όταν η συζήτηση έρχεται στα γυναικεία δικαιώματα καταλήγει σχεδόν πάντα στο ότι για την κατάσταση φταίνε οι ίδιες γυναίκες…

  Δεν ξέρω αν οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές. Τις «ξανθιές» όμως και τις προτιμούν και τις χλευάζουν.

 3. Ο/Η Polykarpos λέει:

  τις προτειμούν, τις προτιμούν
  όσο γοα το χλευασμό…
  cant live with them
  cant live without them 🙂

 4. Ο/Η ithaca12830 λέει:

  Περί ορέξεως…

 5. Ο/Η Polykarpos λέει:

  κολοκυθοπιτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s