Με μερικούς αιώνες καθυστέρηση το Βατικανό αναγνωρίζει την επιστημονική αξία του Galileo Galilei.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η πρωτεύουσα των Καθολικών τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις του Galileo Galilei με σειρά συνεδρίων και εκδόσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός βιβλίου με τα πρακτικά και την απολογία κατά τη δίκη του από την Ιερά Εξέταση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ιταλοί και Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να διενεργήσουν test DNA στα οστά του Galileo Galilei προκειμένου να διερευνήσουν εάν τα προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζε επηρέασαν τις αστρονομικές του παρατηρήσεις.

«Εάν γνωρίζαμε ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημά του, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστικά μοντέλα για να αναδημιουργήσουμε τι έβλεπε στο τηλεσκόπιό του» δήλωσε στο Reuters o Paolo Galluzzi, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας των Επιστημών στη Φλωρεντία.

Είναι γνωστό ότι ο Galileo (1564 – 1642) υπέφερε από προβλήματα όρασης τη μισή του ζωή. Δύο χρόνια πριν πεθάνει έμεινε εντελώς τυφλός. Εικάζεται ότι υπέφερε από μυωπία, φλεγμονή ίριδας ή γλαύκωμα. Μία από τις λανθασμένες παρατηρήσεις του, που πιθανώς οφείλεται στην κακή του όραση, αφορά το σχήμα του πλανήτη Κρόνου.

Το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για το έργο του πατέρα της Αστρονομίας συμπίπτει με την ανακήρυξη, από τον Ο.Η.Ε., του έτους που διανύουμε σε «Παγκόσμιο έτος Αστρονομίας«.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s