Αθήνα – Γκουαντάναμο ένα τσιγάρο δρόμος…

Posted: 27 Ιανουαρίου, 2009 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο, Ανθρώπινα δικαιώματα
Ετικέτες: , ,

Δεν μας φτάνει ο υπερπληθυσμός και οι χείριστες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, ως «περήφανοι Έλληνες» δηλώνουμε διά της υπουργού Εξωτερικών, ότι δεν αποκλείεται να δεχτούμε κρατούμενους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο!
Σ’ έναν χρόνο οι Η.Π.Α. δίνουν τέλος στο όνειδος του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Τέλος; Όχι ακριβώς… Απλώς, επειδή μετά την εκλογή του Μεσσία Ομπάμα χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα η εικόνα της αυτοκρατορίας, τη βρωμοδουλειά την αναλαμβάνουν μερικές πρόθυμες επαρχίες

Μεταξύ των προθύμων να δεχτούν (φανερά πια) υποδίκους και κρατούμενους, που συχνά δεν τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, φέρεται να είναι και η Ελλάδα. Τιμώντας τον Ξένιο Δία προφανώς…

Αναδημοσίευση από την Αυγή

Φυλακισμένους από το Γκουαντάναμο θέλει στη χώρα μας η Ντ. Μπακογιάννη

Βρυξέλλες. Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ.

«Ανοικτή υπό προϋποθέσεις» είναι η Ελλάδα στην προοπτική υποδοχής στο έδαφός της φυλακισμένων σήμερα στο Γκουαντάναμο που θέλουν τώρα να κλείσουν οι ΗΠΑ.

Οι 27 ΥΠΕΞ της Ένωσης στη χθεσινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες έστειλαν το πρώτο μήνυμα στήριξης της Ένωσης στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εγκρίνοντας την απόφασή του για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, χωρίς όμως και να δεσμευθούν να δεχθούν στο έδαφος των χωρών τους κάποιους από τους 245 φυλακισμένους σ’ αυτή την αμερικανική βάση στην Κούβα.

«Θα δούμε πρώτα τι ακριβώς ζητούν οι Αμερικανοί και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για την κοινή απόφαση που θα χρειασθεί να πάρουμε προκειμένου να τους δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση» είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ που η χώρα του ασκεί την προεδρία στην Ένωση.

Από την πλευρά της η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του κ. Ομπάμα να κλείσει αυτές τις φυλακές. «Ήταν πάγιο αίτημα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το οποίο γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Το τι θα γίνει», είπε η ίδια, «για την τύχη των φυλακισμένων που χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, το τι απόφαση θα πάρει η Ένωση και πώς θα μπορέσουμε από κοινού να κινηθούμε, είναι ένα θέμα ανοικτό και προς συζήτηση από όλες τις κοινοτικές κυβερνήσεις. Και μέσα στα πλαίσια της Κοινότητας θα κινηθεί και η Ελλάδα αφού εξετάσουμε το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς της χώρας μας, τις προϋποθέσεις και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό». «Δεν αποκλείεται καθόλου να πάρουμε και εμείς κρατουμένους» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Όπως είναι γνωστό, μαζί με την Ελλάδα, θετικά, υπέρ δηλαδή της υποδοχής κάποιων κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, εκφράστηκαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, ενώ η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία εξέφρασαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, χωρίς πάντως να ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση στη χθεσινή υπουργική σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ.

Σχόλια
  1. Ο/Η Polykarpos λέει:

    Αγαπητή μου, μόλις θα δουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στις φυλακές της θα παρακαλούν να γυρίσουν στο Γκουαντάναμο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s