Επιδημιολογική Επιτήρηση του HIV/AIDS στην Ελλάδα
Η ετήσια έκδοση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) που παρουσιάζει τα συνολικά δεδομένα ως τις 31 Oκτωβρίου 2008, έχει ώς εξής:
Το ΗΙV στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία
(Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)
Σύνολο διαγνωσμένων HIV + ατόμων: 9.227 (έως 31/10/2008 )
Με βάση την καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πρώτο δεκάμηνο του 2008 δηλώθηκαν 547 νέα περιστατικά (αύξηση +31% από το ίδιο δεκάμηνο του 2007), από τα οποία τα 458 ήταν άνδρες και τα 89 γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν φέτος για πρώτη φορά, 55 άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του 2008.
Το 36% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως ‘ακαθόριστα’ σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 43% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες και το 18,8% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες.
Σε μία περίπτωση, δηλώθηκε η μετάγγιση μολυσμένου αίματος, ως τρόπος μετάδοσης. Πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από μετάγγιση στην οποία υποβλήθηκε στο εξωτερικό.
Η πλειονότητα των νέων περιστατικών AIDS, αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών είναι ηλικίας 30 έως 34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25 έως 29 ετών.
θάνατοι από AIDS στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία
(Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ – K.E.E.Λ.)
Η έρευνα που αφορά τη γενετική ποικιλομορφία του ιού HIV είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη μελέτη της δυναμικής εξάπλωσης του ιού, αλλά και για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων. Σε πρόσφατη μελέτη 1147 ασθενών τη χρονική περίοδο 1999-2005 η κατανομή των υπότυπων και ανασυνδυασμένων τύπων του HIV-1 ήταν:
Υπότυπος B (n=756, 66%)
Υπότυπος A (n=226, 20%)
Υπότυπος C (n=49, 4%)
Υπότυπος D, F, G, και H (n=31, 3%)
Οι μη-Β υπότυποι βρέθηκαν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά που μολύνθηκαν με κάθετη μετάδοση (63%), σε ετεροφυλόφιλους (43%) και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (39%) σε σχέση με ομοφυλόφιλους (27%) και αιμορροφιλικούς (0%). Ο επιπολασμός των μη-Β υπότυπων ήταν σημαντικά υψηλότερος (56%) σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα HIV-1 λοίμωξη με ημερομηνία διάγνωσης μεταξύ 2002 και 2005, σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς (29%) και είναι υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η εμφάνιση αντοχής σε ασθενείς με HIV λοίμωξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών στην Ελλάδα με νεοδιαγνωσθείσα HIV λοίμωξη οι οποίοι δεν έχουν λάβει θεραπεία, ο συνολικός επιπολασμός αντοχής εκτιμήθηκε στο 12% και συνδέεται με NRTIs, NNRTIs και PIs.
Ο επιπολασμός μεταλλαγών που προσδίδουν αντοχή σε NRTIs ήταν 8%, σε NNRTIs ήταν 3%, και ο επιπολασμός των κύριων μεταλλαγών που συνδέονται με αντοχή σε αναστολείς πρωτεασών (PIs) ήταν 4%.
Επίσης, σε 1% των ασθενών βρέθηκε αντοχή σε παραπάνω από 1 κατηγορία φαρμάκων (πολυαντοχή). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη ελέγχου αντοχής πριν την έναρξη θεραπείας.
Από την έκθεση του 2003 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη προέκυψαν τα εξής, πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS/WHO (Sexually Transmitted Infections, 2008, 84, Supp I)
η Ελλάδα εμφανίζει διπλάσιο (x 2) ποσοστό μολύνσεων με τον ιό ΗΙV, από ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι:
* Φινλανδία
* Γερμανία
* Ουγγαρία
* Νορβηγία
* Πολωνία
* Σερβία
* Σλοβακία
* Σλοβενία
* Σουηδία
* ΠΓΔΜ
* Λιθουανία
* Ρουμανία
* Βουλγαρία