«Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πολέμους»

Posted: 23 Νοεμβρίου, 2008 in @press - Επιλογές απ' τον Τύπο
Ετικέτες: ,

Αναλυτές ασφαλείας λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί τις κοινωνίες μας στα πρόθυρα πολέμου, αφού οι αλλαγές στην θερμοκρασία προξενούν μετακινήσεις πληθυσμών και αναγκαστική συνύπαρξη ανάμεσα σε ομάδες με αντιπαλότητες που θα ανταγωνίζονται για τροφή και νερό. Θα γίνει ο πλανήτης μας μια απέραντη Μέση Ανατολή; Μάλλον ναι, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα εφημερίδων του Τέξας και της Βιρτζίνια.

Η Ηouston Chronicle επικαλείται ειδικούς στην ασφάλεια και την οικολογία για να προειδοποιήσει για πιθανές ένοπλες συγκρούσεις σε περιοχές της Αφρικής και την Ασίας όπου οι κυβερνήσεις είναι αδύναμες.

Όλα ξεκίνησαν όταν το αμερικανικό Center for Naval Analyses κάλεσε, πέρυσι, απόστρατούς του να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο συρράξεων λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Στις μελέτες τους προβλέπονται πολλά δυσοίωνα σενάρια:

 • Λαοί βλέπουν τις γαίες τους να ερημοποιούνται και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εγγύτερα σε ιστορικούς ή νέους εχθρούς τους.

  Χώρες με αδύναμα ή διεφθαρμένα συστήματα διαλύονται στο χάος ακόμη και με την μικρότερη κρίση που θα προκαλούσε η κλιματική αλλαγή.

  Πρόβλημα στις καλιέργειες και ασιτία αναζωπυρώνει εθνοτικές έχθρες.

  Σκληρότερος ανταγωνισμός για τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο.

  Οικονομική κατάρρευση στη Βόρειο Αφρική κι επακόλουθη άνοδος των εξτρεμιστών που κατηγορούν τη Δύση για την κλιματική αλλαγή. Από «ιστορική ατυχία και εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης οι ισλαμικές χώρες είναι οι πρώτες που ζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

  Πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της Νότιας Ασίας και των Η.Π.Α. προξενούν μετακινήσεις πληθυσμών αλλοιώνοντας τοπικές ή ακόμη και εθνικές ταυτότητες.

  Ώθηση προς την πυρηνική βιομηχανία ως λύση στο ενεργειακό καλύπτει τα σχέδια που έχουν οι «χώρες ταραξίες» για κατασκευή ατομικών όπλων.

 • Οι απόστρατοι κατέληξαν ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των νέων απειλών, ότι οι Η.Π.Α. χρειάζεται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ότι στα σύνορα με τη Λατινική Αμερική θα «συνωστιστούν» χιλιάδες περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

  Ακόμη και αν δεν επαληθευτεί κανένα από αυτά τα σενάρια, το βέβαιο είναι πως η δημοσιοποίησή τους δημιουργεί κλίμα…

  Advertisement

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s